Tot de dood ons scheidt

Boek over de huwelijken van Kamp Westerbork.

Het boek 'Tot de dood ons scheidt' is verschenen op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust 2022.

Toen ik hoorde dat mijn oudtante Annie met haar vriend Hans getrouwd is in Kamp Westerbork, was ik verbijsterd. Dat dat kon: trouwen in een doorgangskamp ... Ik wilde alles over die huwelijken weten, maar er bleek nog nooit iets structureel over uitgezocht, dus dat ben ik zelf gaan doen.

En wat bleek? Mijn familieleden waren lang niet de enigen. Maar liefst 261 stellen zijn daar in de echt verbonden. Ik ben maandenlang de archieven ingedoken en vond veel nooit eerder gepubliceerd materiaal: trouwfoto's, bruidsmenu's, felicitatiekaarten, oude brieven, memoires.

Daarnaast heb ik zelf beelden gemaakt van het kampterrein, waarbij ik me probeer te verhouden tot die beladen plek - en ik heb een bescheiden reconstructie geschreven.

Het boek in de media

"Een monument in boekvorm"
NRC

"Een heel mooi boek. Ik kan het echt aanraden."
Astrid Kersseboom, Radio 1

"Met veel liefde en oog voor detail samengesteld."
NIW

"De wetenschap dat de meeste jonge stellen op de foto’s de oorlog niet hebben overleefd, maakt de beelden alleen nog maar indringender en aangrijpender."
Max Magazine

"Ontroerend."
Trouw

Verder verschenen artikelen over het boek in:Twee verhalen die ik eerder schreef


Tweede druk

De eerste druk van 1000 exemplaren was binnen twee weken uitverkocht. In april 2022 verscheen de herdruk.


Boekhandel

Ben je een boekhandel? Dank voor je interesse! Lees hier over de voorwaarden en mail me via saskia@saskia-aukema.nl bij interesse.


Boekpresentatie terugkijken?

Het boek 'Tot de dood ons scheidt', over de huwelijken van Kamp Westerbork is op 27 januari 2022 gepresenteerd in Pakhuis De Zwijger op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust 2022. Het is hier terug te zien.


Bestel je exemplaar