Onder onze ogen

Gegeten in een restaurant waar uitbuiting bleek te hebben plaatsgevonden.

Een paar jaar geleden opende er in de Amsterdamse Pijp een Indiaas restaurant, waar het iedere avond stampend druk was. Het was vooral gevuld met liefhebbers van de Zuid-Indiase keuken en vegetariers: er stonden over de honderd gerechten op de kaart – allemaal zonder vlees. "Karmapunten verdienen", zo noemde culinair recensent Hiske Versprille het. Ze gaf het restaurant een 8,5.

Toen opeens sloot het restaurant zijn deuren - officieel wegens een verbouwing, maar het duurde en het duurde. Niemand begreep waarom de ramen maandenlang dichtgeplakt bleven. Tot onderzoeksjournalist David Hielkema van Het Parool een artikel publiceerde dat de buurt schokte: er had mensenhandel plaatsgevonden in de keuken.

Wij hebben destijds in dat restaurant gegeten: Anne, Astrid, Bas, Benyounes, Eike, Hasrat, Hemaditya, Margot, Marjon, Misha, Richard, Sabine, Smriti, Sophie, Vanessa, Vinod en ook ikzelf: Saskia. We hebben het allemaal niet gezien.

artikel gaat verder onder de foto's; klik op een foto voor een grotere versie
Fotografie, video, concept: Saskia Aukema
Gemaakt op uitnodiging van 033fotostad
Ontwerp tekstblokken: Linda van den Berg
Gebaseerd op "Ze wilden in Nederland werken, ze wisten alleen niet dat ze uitgebuit zouden worden", David Hielkema, Het Parool, 7 november 2020