Mijn lief, de trein en mijn beroemdste foto
Op een mooie dag in 2015 stapte ik met mijn lief Richard in Zwolle uit de trein. Toen ik naar hem omkeek, zag ik het plaatje hierboven. Ik probeerde mijn gezicht in de plooi te houden, wat niet goed lukte. En ondanks zijn irritatie ("Wat lach je nou?") poseerde hij voor mijn telefooncamera met een vriendelijke lach, zonder precies te weten waarom. Hij is echt de liefste.
LINDA
Ik moest weer aan de foto denken toen ik op de website Bored Panda een verzameling foto's zag van mensen die zich per ongeluk hetzelfde hadden gekleed als hun omgeving. Na even met Richard overlegd te hebben, voegde ik die treinfoto eraan toe, en vergat het.
Tot we getagd werden door Facebookvrienden: eerst om ons te attenderen op een Engelstalige verzameling. Later nog eens bij op de website van Linda - daar werd de foto zelfs gebruikt als openingsfoto. Kennelijk reisde de foto een beetje rond over het internet.
ALLES AANGEKLIKT
Een tijdje geleden begon ik toch benieuwd te raken. Hoeveel mensen zouden die foto's nou hebben gezien? Ik zocht het op via Google Image en schrok: Google vond 21.300.000 resultaten. Volgens de Daily Mail was de foto alleen al op die pagina meer dan een kwart miljoen keer bekeken. Mijn lief bleek beroemd!
Ik heb alle pagina's aangeklikt - Google gaf er uiteindelijk niet meer prijs dan 439 - en vond websites in het Koreaans, Hebreeuws, Arabisch, Vietnamees, Turks, Perzisch, Chinees, Japans ... Verzin maar een taal, en de sprekers ervan hebben kunnen kennismaken met de foto.
BOZIG
Van de 21 miljoen dan wel 439 pagina's was er een die mij als fotograaf vermeldde. Dank je wel Webwinkelgids.nl! Als ik een webwinkelgids nodig heb, kies ik jullie!
De rest noemde ofwel geen fotograaf, ofwel de naam van een site waar de gehele verzameling was opgeduikeld, en soms een bron als "twitter, facebook, instagram". Vaak verschenen er ook watermerken in de foto's en een enkele keer zelfs bozige waarschuwingen dat de foto's niet zomaar mochten worden overgenomen.
HOTTIE!
Een keer figureerde de foto in een andere heel spannende andere verzameling: 'Hotties on the Tube', met snapshots van knappe mannen op - ik verzin het niet - de T-metrolijn in Boston. De hottie-watchers fantaseerden op die site over Richards beroep:
Maar meestal bleef de treinfoto gewoon opduiken in die verzameling opgaan-in-de-achtergrond-foto's. Dankzij Google Translate kwam ik een heel eind met het begrijpen van de commentaren bij de foto's.
COMMENTAREN
Enkele media bedachten wat er zoal in het hoofd van deze man moest omgaan:
- Ik ga een metro-outfit dragen
(Alstresmedia) - Ik ben een onzichtbare man
(Ewe) - I'm A Train I'm A Chook-a Train
(Getzkick)
In sommige landen werd er naarstig gezocht naar duiding. Wat was op de foto eigenlijk precies echt aan de hand?
- Is het een werknemer of was het gewoon toeval?
(www.noticiasaominuto.com) - Gast. Ben je conducteur?
(Totallythebomb) - Hij komt vast uit Zweden!
(Scoopwhoop)
FASHION FAILURES
Een enkele site kraakte een een kritische noot over de gekozen kleding:
- Wie loopt er nou in een banaankleurige broek?
(Betrending)
The Sun publiceerde de hele serie zelfs onder het kopje "fashion failures" en "camouflage catastrophes". Gelukkig waren er ook complimenten voor de outfit:
- Reizen met stijl ... metro stijl
(Difundir) - Eerlijk gezegd vinden wij dat alle NS-conducteurs er zo bij zouden moeten lopen.
(Upcoming)
RAMBO
Tot slot werden ook de fotografische kwaliteiten besproken. Hoewel er vanuit Azie waardering voor de compositie klonk ...
... vonden ze op de Spaanstalige website Cabroworld dat er een belangrijk detail ontbreekt ("¡Le falta un pequeno detalle!") Welk detail? Dat wisten de Russische vrouwen van Womanadvice.ru dan weer: het zou natuurlijk veel beter zijn als hij ook een gele pet zou dragen!
Iemand op een Russisch forum was het daar kennelijk zo mee eens dat hij het niet liet bij een commentaar. Hij fotoshopte er een "Rambo-bandje" in.
Geweldig natuurlijk, vooral de manier waarop het haar nog over de band lijkt te vallen, al zou ik zelf hebben gekozen voor een geel oogmasker als ik toch ook even kritisch mag doen.
Ik weet wat ik Richard voor Kerst geef dit jaar.