(EHB)O, denneboom!
Het is bijna een militaire operatie: het aanbrengen van de kerstdecoratie in een kolossaal gebouw als het AMC-ziekenhuis. Ik was erbij in 2018, daags na Sinterklaas.
artikel gaat verder onder de foto's; klik op een foto voor een grotere versie

(EHB)O, denneboom!
“Deze weken zijn voor ons echt het piekmoment”, zegt een van kerstdecorateurs zonder er een woordspeling in te willen leggen, want het is gewoon zó: het is een drukke tijd voor het bedrijf Ambius, dat de rest zogeheten ‘interieurbeplanting’ doet bij bedrijven: planten neerzetten en onderhouden. Ook de mensen van kantoor staan bomen op te bouwen zodra de Sint het land heeft verlaten. Op 17 december wordt de laatste boom geplaatst.

In het AMC-ziekenhuis is er werk aan de winkel. In vier dagen tijd worden hier 115 kunstkerstbomen geplaatst, en allerhande andere kerstversiering aangebracht: slingers, kransen, ballen in glazen schalen. Vandaag is er vanaf de vroege ochtend een team van achttien man aanwezig, zodat de openbare ruimtes op orde zijn als de eerste patiënten binnendruppelen.

De truc van een goed versierde boom? Peter van de Put, die normaal gesproken de planten in het ziekenhuis onderhoudt, weet het inmiddels: “Eerst stop je de grote ballen diep in de boom, dan hang je de middelgrote ballen op. Die rusten op de tak eronder. En dan de kleinste ballen: die hangen aan de tak.” Wanneer hij samen met collega Walter de kerstbomen op trolleys verspreidt onder een soundtrack van stuiterend plastic, voegt hij er een tip aan toe: “Je moet de ballen goed vastmaken.” Aan elke boom bevestigt hij een tijdschakelaar: om zes uur in de ochtend gaan de lampjes aan, om zeven uur ’s avonds dooft de boom.

Als Peter voor de zoveelste keer met drie kerstbomen in de lift staat, kijkt hij op zijn iPhone: 19 kilometer heeft hij tot nu toe afgelegd met de verspreiding van de bomen door het ziekenhuis. Gisteren waren het er aan het eind van de dag 27. Het zijn lange dagen. Sommigen van zijn collega’s kunnen geen kerstversiering meer zien: “Ik heb mijn vrouw gevraagd of zij de boom thuis wil opzetten.”

“Vanaf de zomer zit ik al tot mijn oren in de Kerst”, zegt marketingmanager Laila Vernooij, die vandaag ook de takken schikt van de grote boom op het centrale plein: “We plaatsen bij ziekenhuizen en bedrijven dit jaar zo’n drieduizend bomen met 500.000 ballen erin.”

Afbouwen gaat een stuk sneller. Daar is iedereen het wel over eens. In de eerste weken van januari worden alle bomen weer afgehaald, in dozen opgeborgen en ondergebracht op een locatie in Duiven – wachtend tot dat moment in 2019 waarop de Sint zijn pakjes weer heeft bezorgd en het land heeft verlaten.Gepubliceerd in Trouw (12 december 2018).