Hoezo wil jij geen kinderen?
Een beetje vrouw wil moeder worden. Toch? Nou, niet dus!
artikel gaat verder onder de foto's; klik op een foto voor het verhaal erachter

Al vanaf mijn vroegste jeugd wist ik dat er een grote kans was dat ik mijn kinderen de erfelijke ziekte zou doorgeven die mijn broer ook heeft. Niets écht levensbedreigends, maar wel iets wat ons leven op dat moment behoorlijk ontregelde door vele ziekenhuisbezoeken. Kinderen krijgen vond ik daardoor al voor mijn achtste verjaardag niet zo’n aantrekkelijk idee. Wat er gebeurd was als dat anders was geweest? Zou die biologische klok dan wél alarm hebben geslagen? Ik weet het niet.

Ik vond mijn huis op drie hoog in De Pijp ook eigenlijk veel te leuk om te verhuizen naar een woning waar ik wél een kind in kwijt zou kunnen. Het werk dat ik deed vond ik te belangrijk om te laten onderbreken door iets waarvan ik misschien nog wel meer van zou houden. Mijn man en ik hadden samen zóveel lol dat er voor ons gevoel niet een extra persoon aan die verbintenis hoefde worden toegevoegd. En ik was ook wel een beetje bang. Misschien zou ik wel een kind krijgen dat ik niet zo aardig zou vinden. En mensen waren er toch al genoeg, dus wat maakt het eigenlijk uit?

Volgens de recentste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is circa één op vijf vrouwen kinderloos. Veertig procent van hen is een “OK-vrouw”, een ongewenst kinderloze vrouw, een begrip dat vooral bekendheid kreeg door actrice Halina Reijn. Zij beschreef – aanvankelijk in haar columns en later ook via de documentaire OK-vrouw – het intense verdriet dat ze heeft om haar kinderloosheid.

De overige 60% is volgens het CBS vrijwillig kinderloos. Sommige vrouwen zijn zó zeker van hun zaak dat ze zich laten steriliseren. Vooral jonge vrouwen moeten daarbij soms flink onderhandelen met hun arts. Volgens een officiële richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie dienen vrouwen jonger dan 30 jaar bij een intake “gewezen te worden op een verhoogde kans op spijt”. Helemaal onzin is dat niet: van de vrouwen onder de 30 die zich laten steriliseren, wil 20% het later ongedaan maken. Er zijn gevallen bekend van artsen die jonge vrouwen hebben geweigerd.

Zelf heb ik nooit overwogen me te steriliseren, want je weet maar nooit, hè? Als ‘bewust kinderloze vrouw’ sta ik duidelijk aan de slappe kant van dat ‘bewust’. Het is niet zo dat ik per se geen kinderen wilde, ik wilde ze alleen niet graag genoeg om er mijn kinderloze bestaan voor op te geven.

Ik was benieuwd naar vrouwen die hun keuze met meer overtuiging maakten en wat zij vooral tegenkwamen. Als Halina Reijn inderdaad een van de laatste taboes van Nederland doorbrak, zoals destijds werd beweerd – laat de vrouwen uit deze serie er dan nog een uit de weg ruimen: geen kinderen wíllen krijgen.


Gepubliceerd in Trouw, 12 november 2016.