27 maart - 28 mei 2019 expostie in museum Tot Zover

Veel mensen steken het liefst hun kop in het zand als het over hun eigen afscheid gaat, anderen bereiden hun uitvaart juist tot in de puntjes voor. Over die laatste groep maakte ik een serie die in 2019 te zien was in museum Tot Zover.
artikel gaat verder onder de foto's; klik op een foto voor een grotere versie
Uit het persbericht van het museum:

Elke dag kijken naar de kist waar je straks in eindigt. Of op de schoorsteen je toekomstige urn zien glimmen. Best confronterend – maar niet voor iedereen. Sommige mensen hebben hun voorbereidingen al getroffen. De kist is al in huis, de lijkwade ligt op de bank of de grafsteen is al besteld. Saskia Aukema fotografeert en interviewt deze mensen. Het levert bijzondere foto’s op én bijzondere verhalen.

Sommige mensen pakken het praktisch aan. De toekomstige kist van Puck Kooij (83) gebruikt ze tijdens haar leven als boekenkast. Haar graf en grafsteen heeft ze ook al. “Wat staat het er mooi bij hè? Ik kan bijna niet wachten tot het zover is. Spijtig dat ik er zelf niet bij kan zijn.”

De door Saskia Aukema gefotografeerde mensen omarmen het leven. Ze steken de kop niet in het zand. Ze zijn bewust bezig met hun uitvaart én met hun leven. Aukema nam ook interviews af met de geportretteerden. Luister tijdens de expositie naar de audio-fragmenten.


De kist al in huis, 27 maart - 28 mei 2019
Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover
Begraafplaats De Nieuwe Ooster
Kruislaan 124
1097 GA Amsterdam

Dinsdag t/m zondag 11 - 17 uur
Meer info op de website van Tot Zover.